El teatre ha estat, des de la seva aparició, part integrant i inseparable de l’activitat humana. Però a través de la història han aparegut i evolucionat els sistemes de dominació, i amb ells la necessitat de treure a les persones els mitjans de producció artística. L’art ha estat institucionalitzat i els artistes han esdevingut una èlit que el poble admira i idealitza des de lluny.
Descobert per Augusto Boal a Brasil als anys 60 del segle passat, el Teatre de l’Oprimit procura recuperar els mitjans de producció artística per a la massa oprimida. Es basa en la creencia de que tots i totes som actors i actrius, molt més i millors del que pensem ser. Crea un espai que allibera les persones de la cultura del monòleg, establint la cultura del diàleg, el debat, la discusió. Finalment, és una poderosa eina per descobrir i analitzar les relacions de poder i opressió que ens subjuguen, no només per entendre-les, sinó per cercar col·lectivament la forma de transformar-les.
Cap de setmana 3
Dissabte 14 de juliol de 10 a 14h i de 16 a 20h
Diumenge 15 de juliol de 10 a 14h
Dirigit a: actors i actrius, educadors, activistes, professionals de la intervenció socioeducativa, i totes aquelles persones que s’interessin per l’art i la transformació social
“El teatre de l’oprimit el pot practicar tothom, fins i tot els actors” (Augusto Boal)
Professor: Ferran Jimenez
Total: 12h
Preu: 75€ (Consulta aquí els nostres descomptes i packs de formació!)
Continguts:
- Bases, objectius i història del Teatre de l’Oprimit
- Jocs i exercicis de desbloquejament i sensibilització
- Les 7 tècniques del TO (Arbre Cajou)
- Exercicis i tècniques de Teatre Imatge
- Dramatúrgia del Teatre Fòrum
- Mètode de creació col·lectiva per a models de Teatre Fòrum
- Tècniques de Jòckering
FERRAN JIMENEZ
Actor, educador i professor de teatre, especialista intervenció socioeducativa a través del teatre, teatre social i teatre de l’oprimit, i director de l’escola LA TRAMOLLA.
Graduat al Curs Integral de Formació de l’Actor de La Casona (BCN), postgrau en Interpretació i Pedagogia Teatral a la Escuela de Teatro de Buenos Aires (Argentina), i en Teatre per a la intervenció social a Pa’Tothom (BCN).
S’especialitza com a actor i director en l’àmbit del teatre social i el teatre de l’oprimit i continua la seva formació amb mestres reconeguts internacionalment com Augusto Boal, Sanjoy Ganguly o Adrian Jackson entre altres. Va treballar com a formador pel programa de teatre social de l’associació Pallapupas – Pallassos d’Hospital, va ser promotor i organitzador del Festival Internacional de Teatre Social i de l’Oprimit “Sin Telón”, que va tenir dues edicions a Barcelona els anys 2009 i 2010 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el programa Youth in Action de la UE i va ser el coordinador pedagògic del projecte de cooperació per al desenvolupament “Teatro del Oprimido para el desarrollo social y comunitario” al barri Pueyrredón de la ciutat de Mar del Plata (Argentina).
Des de setembre de 2010, treballa a l’escola pública Can Besora de Mollet del Vallès, amb el projecte “El teatre com a eina d’integració multicultural i resolució de conflictes”, on ha treballat com a formador de formadors i com a dinamitzador de les intervencions socioeducatives conjuntament amb els tutors.
És també formador de formadors en eines de teatre social i de l’oprimit, treballant, entre altres, a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, a la Facultat de Sociologia de la Universidad Nacional de Mar del Plata i a la Facultat de Pedagogia de la Universidad Nacional del Centro de Buenos Aires.