🏠 / Blog / En Manyó de Mollet, el retorn sorpresa d’un personatge

En Manyó de Mollet, el retorn sorpresa d’un personatge

El passat divendres va aparèixer publicat al setmanari Contrapunt una CRIDA A LA GENT FESTERA feta per l’honorable molletà Joan Pujol Puigdomènech de Cal Manyó.

 

FB_IMG_1487595516713Avui, primer diumenge del Carnaval de Mollet, durant l’acte de l’arribada d’en Carnestoltes, en Manyó s’ha fet present a la plaça.  Anava davant la comitiva dels dansaires de l’espectacle fent salts i cabrioles, vestit d’arlequí, això és de groc i vermell. Obrint pas a la comitiva. l’acompanyaven dos diablots amb les seves  forques, tal com ho feien els de les antigues colles del Ball de Gitanes.  Plegats han assistit a la presentació d’en Carnestoltes i han ballat d’allò més.

 

Acabat l’acte en Manyó s’ha presentat al públic i ha fet una crida a ballar un Barraló popular, amb gran èxit entre els assistents.

 

Seguidament, atenent a la Crida feta per en Manyó, una colla de gent amb màscara s’ha constituït en l’autoanomenada Comissió Manyó amb l’objectiu de passar-ho bé durant els dies de Carnaval i organitzar-ne alguna de grossa. De fet, avui mateix, han guarnit la plaça sota l’empara de les ordres dictades  pel Senyor de Carnestoltes.

 

20170219_131325La Comissió Manyó ha rebut ràpidament l’adhesió, el suport o la col·laboració entre altres, del Casal Cultural, l’Esbart dansaire, la Tramolla, l’Esplai Tuareg i els Torrats i està oberta a noves adhesions i suports.

 

El retorn d’en Manyó ha estat una iniciativa popular. Un personatge fester del poble pel poble.

 

Ressenya biogràfica d’en Manyó

Per les cròniques de la vida local que en Vicenç Plantada feia a final del segle XIX sabem de l’existència d’en Joan Pujol Puigdomènech (1825? – 1898), més conegut pel sobrenom de Manyó. Es tracta d’un pagès, probablement sense terres pròpies, molt popular en el seu temps, que ajudava a tothom quan calia, improvisava versos i tocava el tamborí i el flabiol a les festes.

 

El folklorista Francesc Maspons i Labrós  en una descripció detallada de la ballada del Ball de Gitanes feta a Mollet el dilluns de Carnestoltes  de 1884, en la que és la referència coneguda més antiga del Carnaval molletà. Maspons hi escriu:

 

“Va ressonar un aplauso general. A davant hi anava, tot fent salts y cabrioles, un home vestit d’arlequí, això es, de groch y vermell. Es conegut per lo Manyó, y es vehí de Mollet”.

 

En Manyó torna per revitalitzar el Carnaval molletà.

Entrada similar